Jak naplánovat kuchyň bez zbytečných chyb

V tomto článku hlavně o tom, jak kuchyň naplánovat tak, abyste měli všechno po ruce a nekomplikovali si život zmatečným pobíháním po kuchyni při sháněním potřebných věcí k uvaření večeře.

Každého z nás to dříve či později potká, nejedná se o něco, do čeho by se člověk pustil se 100% radostí, každopádně nás určitě žene dopředu vidina vysněného výsledku. A o čem se bavíme? Přece o plánování nové kuchyně! 

V tomto článku hlavně o tom, jak kuchyň naplánovat tak, abyste měli všechno po ruce a nekomplikovali si život zmatečným pobíháním po kuchyni při sháněním potřebných věcí k uvaření večeře. Protože jedna věc je sladěný design, materiály, barvy skříněk, ale přiznejte si, kolik z Vás u plánování kuchyně přemýšlelo o tom, do kterého šuplíku dáte kořenky, talíře nebo třeba zásoby rýže? Mnoho z Vás by nejspíše řeklo - „Na tohle nemám při plánování kuchyně čas“ nebo - „Tohle by mi měli poradit už při samotné koupi kuchyňské linky“, ale nemusí tomu tak vždy být. 

Proto jsme si pro Vás připravili jednoduchý návod, jak si takzvaně „usnadnit život v kuchyni“.

A pokud si nechcete lámat hlavu s plánováním uspořádání, nezoufejte. Na našich kuchyňských studiích Vám rádi pomohou zrealizovat kuchyňskou linku se spotřebiči na míru včetně montáže a zapojení přesně podle správné ergonomie.

Pro zajímavost, jen v kuchyni za 15 a více let nachodíte okolo 2 000 km a to opravdu není málo!


Pohodlí ve vlastní kuchyni

V první řadě byste měli do návrhu kuchyně zařadit plánování zón. A to podle typických činností, které v kuchyni děláte. Jak to vypadá v praxi? 

1. Zóna „Zásoby“

Sem patří spíž na zásoby, lednice a s tím spojené potraviny. Zde je potřeba snadný a rychlý přístup.

2. Zóna „Ukládání“

Do této části ukládejte nádobí, sklenice, příbory. Nápomocné Vám bude také vnitřní členění zásuvek a mít po ruce myčku nádobí společně se dřezem - mycí zónu.

3. Zóna „Mytí“

Ve středu mycí zóny by měla být jistě myčka nádobídřez a s tím spojený šuplík s pomůckami pro mytí. Stejně tak zde má místo odpadkový koš.

4. Zóna „Příprava“

Dalo by se říci hlavní úsek, ten ideálně umístěte mezi zóny mytí a vaření. Pro maximální komfort při přípravě doporučujeme vyhradit šíři pracovní desky až 90 cm. Zapadají sem všechny pomůcky k přípravě jídla, nezapomeňte ani na kuchyňské pomocníky.

5. Zóna „Pečení/Vaření“

Zde se nachází troubamikrovlnkavarná deskaodsavač a všechny potřebné hrncepánve, vařečky, plechy a další.

Nyní už máte přehled o tom do jakých úseků kuchyň rozdělit a teď Vám názorně ukážeme, jak to přenést do plánku Vaší nastávající kuchyně. Vypadá to opravdu prakticky, nemyslíte?


Používám nebo nepoužívám?

Dalším důležitým pravidlem je - Čím více předmět/surovinu používáte, tím by měl/a být přístupnější. Proto pomyslně rozdělte kuchyň do úrovní. Často používané předměty ukládejte přímo pod pracovní desku, ideálně ve výsuvných skříňkách, abyste ulevili Vašim zádům. Čím méně konkrétní věc používáte, tím volte výše nebo naopak níže umístěné skřínky. Nejníže/nejvýše uložte předměty, které používáte opravdu zřídka. 

Když se budete řídit těmito jednoduchými pravidly, bude vaření v kuchyni jedna velká radost a jistě Vám i ušetří drahocenný čas, který můžete strávit jak jen chcete, například s rodinou nebo u své oblíbené knihy. 

Děkujeme za Vaši pozornost a přejeme hodně štěstí s realizací Vaší vysněné kuchyně! 

Nejste si stále jisti jestli máte ergonomii zvládnutou správně? >> Kontaktujte naše architekty, kteří vám pomohou! <<


Zpět na články

ALIN-MODERNÍ BYT s.r.o.

Fáblovka 402 (mapa)
533 52 Pardubice
Česká republika

+420 774 569 140

Jsme na sociálních sítích


Váš prohlížeč (Internet Explorer) je zastaralý.

Již nevydává pro systém Windows žádné aktualizace. Stáhněte si jeden z těchto aktuálních, svobodných a vynikajících prohlížečů: